Εξαγορές: Έντονη κινητικότητα στις συγχωνεύσεις

Εντυπωσιακή αναθέρμανση στο πεδίο των μεγάλων συμφωνιών εξαγορών και συγχωνεύσεων παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, γεγονός που έρχεται να προσφέρει στήριγμα στις διεθνείς αγορές μετοχών, σε μία περίοδο κατά την οποία η αβεβαιότητα για τις προοπτικές των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη και οι ανησυχίες για το συναλλαγματικό πόλεμο καθιστούν τους επενδυτές επιφυλακτικούς.

Η κινητικότητα είναι σαφώς εντονότερη στην αμερικανική αγορά, καθώς οι επιχειρήσεις της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη αποφασίζουν να αξιοποιήσουν τις τεράστιες ποσότητες ρευστού (υπολογίζεται ότι αγγίζουν τα 5 τρισ. δολάρια), που έχουν συγκεντρώσει. Ορισμένες πάλι δεν διστάζουν να στραφούν και πάλι στη μόχλευση – στρατηγική που είχε εγκαταλειφθεί μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg τον τελευταίο μήνα έχουν ανακοινωθεί συμφωνίες αξίας άνω των 140 δισ. δολ.  παγκοσμίως, ενώ συνολικά από τις αρχές του έτους ο όγκος των συμφωνιών είναι 27% υψηλότερος από το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Εάν η τάση διατηρηθεί το προσεχές διάστημα, ο Φεβρουάριος θα είναι ο πιο «πλούσιος» σε εταιρικές συμφωνίες μήνας από τον Οκτώβριο του 2012, όταν είχε καταγραφεί και πάλι έξαρση, ύστερα από πολλούς μήνες υποτονικής δραστηριότητας. Κατά την περσινή χρονιά η αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων παγκοσμίως ήταν μειωμένη κατά 8% στα 2,21 τρισ. δολ., ενώ η εικόνα θα ήταν πολύ χειρότερη, εάν δεν υπήρχε ανάκαμψη το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Το 2013, ωστόσο, ήλθε με τους καλύτερους οιωνούς. Στις ΗΠΑ μόνο την τελευταία εβδομάδα ευοδώθηκαν διαπραγματεύσεις για εξαγορές και συγχωνεύσεις συνολικής αξίας σχεδόν 56 δισ. δολαρίων. Η μεγαλύτερη ήταν η εξαγορά της βιομηχανίας τροφίμων Heinz από τη Berkshire Hathaway και την 3G Capital έναντι 28 δισ. δολ. (συμπεριλαμβανομένου του χρέους) αποκλειστικά σε μετρητά. Η συγχώνευση αξίας 11 δισ. δολ. των AMR και US Airways, που δημιούργησε το μεγαλύτερο αερομεταφορέα στον κόσμο και η απόκτηση του πλήρους ελέγχου της NBCUniversal από την Comcast έναντι 16,7 δισ. δολ., συμπληρώνουν την εικόνα.

Η αρχή έγινε, ωστόσο, την περασμένη Τρίτη, όταν η Dell ανακοίνωσε και επισήμως την απόφασή της να εξέλθει από το χρηματιστήριο, για να περάσει στον έλεγχο του ιδιοκτήτης της Μάικλ Ντελ και ομάδας επενδυτών, με τη συμμετοχή και
της Microsoft σε μία μοχλευμένη εξαγορά αξίας 24 δισ. δολ.- τη μεγαλύτερη από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ακόμη μία συμφωνία-μαμούθ (23 δισ. δολ.) επετεύχθη μία ημέρα αργότερα, με τo βρετανικό όμιλο μέσων ενημέρωσης Virgin Media να περνάει στα χέρια της Liberty Global.

Δημοσίευση στη NAFTEMPORIKI.GR Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2013

Αφήστε μια απάντηση

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω