ΠΩΛΗΣΗ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ Ή ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΑΞΙΑΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Πώληση για να αποκομίσετε τη μεγαλύτερη υπεραξία ή Πώληση με στόχο να περισώσετε ότι μπορείτε από την επένδυσή σας. Διαφορές και ομοιότητες. Πότε εφαρμόζεται η κάθε μία.

Έχετε μια επιχείρηση όπου η αφοσίωση στη βελτίωσή της, η εμμονή στην τελειοποίηση και στη διαφοροποίησή της, το πάθος για εξέχουσα εξυπηρέτηση στον πελάτη, κ.λπ. διαμόρφωσαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της και διαφύλαξαν πώς αυτά θα συντηρούνται και θα διαμορφώνουν την προστιθέμενη αξία η οποία αποτυπώνεται στα οικονομικά της μεγέθη; Και αυτήν την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, διανύει την καλύτερη περίοδό της, από άποψη απόδοσης;

Ή είστε ιδιοκτήτης μιας επιχείρησης  όπου τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα ονειρευτήκατε. Οραματιστήκατε μια επιτυχημένη επιχείρηση, την σχεδιάσατε, επενδύσατε τα λεφτά σας, εργαστήκατε σκληρά και τελικά το εγχείρημα οδηγήθηκε στην αποτυχία;

Οι δύο περιπτώσεις είναι εντελώς διαφορετικές  και απαιτούν διαφορετικές προσεγγίσεις αναφορικά με την πώλησή τους, αλλά έχουν και κοινά σημεία.

Στην πρώτη περίπτωση, η Φήμη και Πελατεία της επιχείρησης είναι υπαρκτή και μεταβιβάσιμη και οι νέοι ιδιοκτήτες, εφόσον διαθέσουν πρόσθετους πόρους ανάπτυξης (γνώση, πρόσβαση σε νέες αγορές, κεφάλαια ανάπτυξης), θα μπορέσουν να αλλάξουν το επίπεδο της επιχείρησης και να τη μεταλλάξουν σε μεγαλύτερη επιχείρηση απ’ ότι είναι σήμερα.

Η πώληση αυτής της επιχείρησης απαιτεί κατάλληλο σχεδιασμό και συγκεκριμένη στρατηγική για να απευθυνθείτε στο μεγαλύτερο δυνατό αριθμό αγοραστών χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο την εμπιστευτικότητα της επιχείρησης. Έχετε όμως την δυνατότητα να απομονώσετε την συναισθηματισμό σας σε αυτήν τη διαδικασία; Γνωρίζετε τα «τερτίπια» που ακολουθούν οι αγοραστές για να τους αντιμετωπίσετε κατάλληλα; Γνωρίζετε πόσο χρόνο πρέπει να διαθέσετε σε αυτήν τη διαδικασία, χωρίς να απογοητευτείτε  αν δεν «προχωρούν» τα πράγματα όπως θα θέλατε; Έχετε την ικανότητα να προχωρήστε σε όλες τις παραπάνω ενέργειες μόνοι σας, χωρίς να διακινδυνεύσετε την πορεία της επιχείρησης; Αν όχι, ίσως να πρέπει να σκεφτείτε να απευθυνθείτε σε έναν ειδικευμένο σύμβουλο, που αποδεδειγμένα το έχει ξανακάνει, που έχει τις απαραίτητες επαγγελματικές πιστοποιήσεις, που δεν σας τάζει “λαγούς για με πετραχήλια” και που δεν σας λέει αυτό που θα θέλατε να ακούσετε. Αλλά προσοχή: ανάθεση σε έναν και όχι σε πολλούς. Η επιχείρηση δεν είναι ένα Πάγιο στοιχείο (όπως τα ακίνητα) για να την αναθέσετε σε πολλούς μεσίτες (αν και τώρα τελευταία, οι μεσίτες επιδιώκουν “αποκλειστικές” αναθέσεις) χωρίς να διακινδυνεύει η αξία της. Η επιχείρηση απαιτεί συντονισμό όλων των ενεργειών σε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ο οποίος δεν επιτυγχάνεται αν έχει ανατεθεί σε πολλούς επαγγελματίες brokers.

Στην δεύτερη περίπτωση, πρέπει να προσαρμοστείτε γρήγορα με την πραγματικότητα. Αφού εσείς δεν καταφέρατε να αναπτύξετε την επιχείρησή σας, μην επιχειρηματολογείται ότι ο νέος αγοραστής θα τα καταφέρει καλύτερα από εσάς, γιατί π.χ. θα αναπτύξει το delivery, θα διευρύνει την προϊοντική γκάμα, κλπ και τουλάχιστον … μην απαιτείται να πληρώσει σε εσάς, για κάτι που θα επιτύχει εκείνος!  Ή μην απαιτείται να εισπράξετε όσο σας κόστισε να τη φτιάξετε. Μην χάνετε χρόνο. Δεν υπάρχουν αφελείς αγοραστές. Στην Ελλάδα μάλιστα που οι υποψήφιοι αγοραστές διστάζουν να αγοράσουν επιτυχημένες επιχειρήσεις, σκεφτείτε πόσο δυσκολότερο είναι να αγοράσουν μη-επιτυχημένες επιχειρήσεις!

Επειδή παρατηρούμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία αυτής της κατηγορίας των ιδιοκτητών ακολουθεί αυτή την προσέγγιση και οι επιχειρηματίες χάνουν σημαντικό χρόνο  περιμένοντας τον ιδανικό αγοραστή και στο τέλος και στην καλύτερη περίπτωση, πωλούν την επιχείρησή τους όσο η αξία του εξοπλισμού σε τιμές «εκποίησης», μία Μελέτη Αποτίμησης από εξειδικευμένο επαγγελματία σύμβουλο, θα σας δείξει πόσο αξίζει η επιχείρησή σας και από που προέρχεται αυτή η αξία (Εξοπλισμό ή Φήμη και Πελατεία). Αυτή θα σας «δείξει» την πραγματικότητα και ούτε χρόνο θα χάσετε ούτε θα πουλήσετε «μπιρ παρά».

Αφήστε μια απάντηση

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω