Time to Be a Boss – Είναι η στιγμή να γίνεται εσείς Επιχειρηματίας. Αποχαιρετίστε το Αφεντικό σας!

Σύμφωνα με μία μελέτη, περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους δεν είναι ικανοποιημένοι από την εργασία τους. Με άλλα λόγια, οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν είναι ευτυχισμένοι, ικανοποιημένοι, παραγωγικοί, πιστοί, εμπνευσμένοι από την τωρινη τους απασχόληση και θα άλλαζαν «πλοίο» μόλις μία νέα ευκαιρία θα παρουσιαζόταν. Ωστόσο όμως αυτό δεν είναι πρόβλημα δικό τους, αλλά των εταιρειών και των υπευθύνων που τους κατευθύνουν.

Εάν λοιπόν έχετε αποφασίσει να «εγκαταλείψετε το πλοίο», μην αναζητήσετε εργασία σε άλλη μία «προβληματική» επιχείρηση. Κάντε κάτι πιο ριψοκίνδυνο: Αποχαιρετίστε το Αφεντικό σας και «τρέξτε» τη δική σας επιχείρηση. Κάντε την ιδέα που εδώ και πολύ καιρό έχετε στο μυαλό σας, κερδοφόρα επιχείρηση. Οποιαδήποτε και αν είναι η ειδικότητά σας, ξεκινήστε σήμερα το σχεδιασμό για την απόδραση από την «φυλακή» μιας εταιρείας.

Αξιολογείστε τις επιλογές –εργασία ως ανεξάρτητος συνεργάτης …, δημιουργία της δικής σας επιχείρησης…, αγορά μιας υπάρχουσας επιχείρησης.

Σίγουρα υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της κάθε εναλλακτικής. Εάν κάνετε μία προσεκτική ανάλυση, θα δείτε αυτό που πολλοί έμπειροι επιχειρηματίες έχουν ανακαλύψει: Ο δείκτης ρίσκου & ανταμοιβής είναι μικρότερος όταν αγοράζετε μια υπάρχουσα επιχείρηση.

Ομολογουμένως, ως, ανεξάρτητος συνεργάτης (free lancer) το ρίσκο σας είναι μηδαμινό. Τα αρχικά κόστη και τα κόστη διοίκησης είναι περιορισμένα. Ωστόσο, χωρίς τη δυνατότητα της μόχλευσης της εργασίας με εργαζόμενους, τα έσοδα είναι περιορισμένα μέχρι της δικής σας προσωπικής δυνατότητας.

Ξεκινώντας τη δική σας επιχείρηση (start-up), το ρίσκο είναι σαφέστατα μεγαλύτερο. Οι περισσότερες νέες επιχειρήσεις (start-up) αμφιταλαντεύονται για κάποιο διάστημα και τελικά κλείνουν το 40% στο πρώτο έτος και το 80% μέσα σε πέντε έτη.

Από την άλλη πλευρά, αγοράζοντας μία υφιστάμενη επιχείρηση, μειώνετε το επιχειρηματικό κίνδυνο και δημιουργείτε ελπίδες για αύξηση του κέρδους.

Υπάρχουν πολύ τέτοιοι λόγοι υπέρ της αγοράς μιας υφιστάμενης επιχείρησης:
Αποδεδειγμένο Concept. Αγοράζοντας μία υφιστάμενη επιχείρηση αγοράζεται μία ήδη λειτουργούσα επιχείρηση με track record σε πελάτες, προμηθευτές, οικονομικά στοιχεία, κλπ.
Όνομα (Brand Name). Αγοράζετε ένα brand Name. Τα τρέχοντα οφέλη από ενέργειες marketing και δικτύωσης που έχει κάνει ο προηγούμενος ιδιοκτήτης, μεταφέρονται σε εσάς. Όταν έχεις ήδη αναγνωρισμένη την εταιρεία σου στην αγορά, είναι πολύ ευκολότερο να προσεγγίσεις νέους πελάτες απ’ ότι όταν πρωτο-μπαίνεις στην αγορά.
Σχέσεις. Με την αγορά μιας υφιστάμενης επιχείρησης, αγοράζετε επίσης τη βάση δεδομένων των πελατών και προμηθευτών, η οποία χρειάστηκε χρόνος και κόπος για να δημιουργηθεί. Είναι επίσης κοινή πρακτική ότι ο Πωλητής παραμένει για λίγο διάστημα στην επιχείρηση για να μεταφέρει στον αγοραστή τις σχέσεις με τους Προμηθευτές και Πελάτες.
Επικέντρωση. Όταν αγοράζετε μία επιχείρηση, μπορείτε να αρχίζετε να δουλεύετε για την βελτίωση και ανάπτυξή της, αμέσως. Ιδρύοντας μία επιχείρηση «από το μηδέν», από την άλλη, πρέπει να διαθέσετε χρόνο και χρήμα για την διευθέτηση των βασικών αναγκών, όπως κομπιούτερ, τηλέφωνα, έπιπλα και διαδικασίες, τα οποία δεν δημιουργούν άμεσα έσοδα.
Άνθρωποι. Σε μία εξαγορά, ένα από τα πιο πολύτιμα και σπουδαία assets που αγοράζει κανείς είναι οι άνθρωποι. Πήρε χρόνο στον Πωλητή να επιλέξει αυτούς τους εργαζόμενους, να τους αναπτύξει και να τους εμφυσήσει την κουλτούρα της επιχείρησης. Με την σωστή ομάδα, όλα είναι ικανά να επιτευχθούν. Με σωστά εκπαιδευμένους ανθρώπους θα έχετε μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, είτε για περισσότερες διακοπές, είτε με την οικογένειά σας, κλπ. Όταν οι ιδιοκτήτες start-up και οι ανεξάρτητοι συνεργάτες (free lancers) πηγαίνουν διακοπές, μαζί τους πηγαίνει και η επιχείρηση.
Ρίσκο. Ακόμη και μετά από όλα αυτά τα πλεονεκτήματα, υπάρχουν αρκετοί επιχειρηματίες που υποστηρίζουν ότι είναι φθηνότερο και με λιγότερο ρίσκο, η ίδρυση μιας επιχείρησης «από το μηδέν», παρά η αγορά μιας υφιστάμενης. Αλλά το ρίσκο είναι σχετικό. Ένας αγοραστής δύναται να πληρώσει 200.000€ για μία υφιστάμενη επιχείρηση με κερδοφορία π.χ. 40.000€ ή να διαθέσει 100.000€ για την ίδρυση μιας επιχείρησης, η οποία προβλέπεται ότι θα έχει κερδοφορία 50.000€ μετά την τριετία.

Γινόμενοι οι ίδιοι Επιχειρηματίες, σίγουρα παίρνετε ρίσκο. Όταν αγοράζετε μία υφιστάμενη επιχείρηση, τότε παίρνετε προ-υπολογισμένο ρίσκο που περιορίζει κάποιες από τις παγίδες και το ενδεχόμενο αποτυχίας που είναι σε μεγαλύτερο βαθμό σε ένα start-up.

Αφήστε μια απάντηση

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω